publicisztikák

Paor Éva: Humorzsák /reklámspot/


Paor Zoltánné, Évát szeretném bemutatni Önöknek.  Bár lehet, hogy ez nem is olyan nehéz, hiszen sokan ismerik őt a XVI. kerület helytörténetében végzett odaadó munkásságáért, amelyet 40 éven keresztül végzett.
Mint az annak idején megalakult Corvin Helytörténeti Klub vezetője, számos kerületi rendezvény, esemény emlékmű őrzi a nevét. Akkoriban az ún. Művészklub is ide tartozott.
Csak néhányat említek:
80-as évek- Helytörténeti Vándorkiállítás a kerület iskoláiban
Helytörténeti vetélkedők szintén a fiataloknak
1988-ban Cinkotán a 900 éves jubileum keretében emlékoszlop felállításának megszervezése és lebonyolítása
A Cinkotai Napok c. – azóta már hagyománnyá vált – rendezvénysorozat elindítása
Cinkota 9 évszázada c. kiadvány, Batthyányi Ilona emlékév megrendezése 1992-ben, emléktábla avatása
1996-ban a 48-as forradalom és szabadságharc tiszteletére fáklyás felvonulás,
Baross Gábor vasminiszter emlékszobor avatása
Corvin Hírnök 1980-tól történőkét évenkénti megjelentetése,
1996-ban az Első Repülőnap megszervezése
Mátyásföldi Repülőtér története címmel kiadvány készítése
2004-ben A Repülőkre emlékező emlékoszlop felállítása, és még sorolhatnám.
Mindezekért  Paor Éva és Corvin Helytörténeti Klub munkáját a Fővárosi Tanács Budapestért” kitüntető címmel és zászlóval ismerte el.
A XVI. kerületi Önkormányzat pedig „ Kerületért„ kitüntetésben részesítette 2006-ban. De most nem erről szeretnék beszélni.
Mint az előbbi felsorolásban is hallhatták, kiadványok sorát jelentette meg Éva, mert az írás mindig a szenvedélye volt. Fiatal korában –slapajként – ahogy ő mondja – újságíró gyakornokként kezdte ezt a fajta tevékenységet, amelyet hosszú-hosszú évekig gyakorolt, mint a MUOSZ tagja.
Az írás szeretete az anyai ági öröksége lehetett, ahonnan számos művészi hajlamot örökölhetett, pl. az abszolút hallását, azt, hogy 3 hangszeren játszik ( játszott,   – zongora, hegedű, gitár -)
Éva írásaival eddig komoly témákban találkozhattunk, most azonban egy teljesen más oldalát mutatja meg az olvasóknak.
Ha kezünkbe vesszük a most megjelent könyvet, amely a Kornétás Kiadó gondozásában jelent meg, – megismerünk egy eddig számunka  ismeretlen oldaláról bemutatkozó  Paor Évát, és az ő humoros, néha szarkasztikus, de élet minden területén, a nehézségek , megpróbáltatások idején is a világot és a gondokat pozitív oldaláról megközelítő, humoros életfelfogását.
Mint ahogy ő mondja, ez a humor segítette át a nehéz időszakokon, adott erőt a továbbiakhoz.
Ezt a fajta írást évekkel ezelőtt kezdte, amikor az egyik Karácsonyon nem tudván, mit adjon ajándékba a családjának – úgy gondolta, minden családtagnak ír történeteket, amelyek vele estek meg, és amelyek érdekelhetik őket.
Ez akkora sikert aratott, hogy mindenképpen folytatni kellett ezt a munkát.
És gyűltek, gyűltek a történetek, egyik a másik után, vagy 80 történet, és Lilla agyából akkor pattant ki az ötlet, és elhatározta, hogy meglepi édesanyját a könyv kiadásával idén Karácsonyra.