Panelprogram

– szervezés alatt – 

Magyarország lakosságának egyötöde panelben él. Erkéllyel, erkély nélkül, kislakásban, nagylakásban, lifttel, lift nélkül. Életükbe születés és halál, öröm és bánat, kézfogás és pofon, mosoly és grimasz, minden belefér. Albérlők, főbérlők, tulajdonosok, családtagok. Aggastyánok, újszülöttek, középkorúak, nyugdíjasok, fiatalok. Egyedülállók, sokgyermekesek, elváltak, özvegyek, gyermektelenek. Értelmiségiek, fizikai munkások, művészek, álláskeresők, téblábolók. Vállalkozók és alkalmazottak, tisztviselők és tisztségviselők. Kutyatartók és ellenzők, mizantrópok és altruisták, graffitisek és pedantománok. Együtt. 

De vajon mi történik akkor, amikor egy véletlennek köszönhetően kiderül, hogy a százhúsz albetétes társasház közös képviselője szabadon kezelte a kasszát? Összehozza-e őket a „közös ellenség”, vagy tovább mélyülnek a konfliktusok?

A kétfelvonásos (cca. 60 perces) komédia a Számvizsgáló Bizottság ülésén játszódik. A közösség felelősségre vonja a bizottságot, kötelezettségei elmulasztása végett. Ők hárman pedig megpróbálják a lehetetlent: kideríteni, hogy mi történt és hol van az „olajra lépett” közös képviselő? Jóhiszeműek voltak-e, amikor gondolkodás nélkül mindent aláírtak, vagy maguk közül valaki „sáros” az ügyben? A szélsőségekig fokozott érzelmi állapotban minden sérelem és közös élmény előkerül, ki-ki a maga mentalitása szerint „szövetségest” keres maga mellé, igazát bizonyítandó.

A humorral átitatott darab, az egymással való együttélés nehézségeire és az azok ellenére létrejött erős, sokszor baráti kötődésekre szeretne rámutatni. Azokra a pillanatokra, amikor az ember rájön, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor csak azokra számíthat, akik mellette élnek. Legyen ez egy, a lakóközösség egészét érintő probléma, vagy éppen egy rosszullét, ami, ha nincs az örökké morgó szomszéd, akár tragikus fordulattal is zárulhatna. 

A végén pedig kiderül, hogy tényleg eltűnt-e a pénz és vele együtt a közös képviselő, vagy csak a „panelinformátorok trollkodása” volt az egész.

 Írta:

Kellős Éva

Szereplők: 

Harsányi Sándorné, a SZB elnöke – Paor Lilla

Kovács István, SZB tag – R. Kárpáti Péter

Bujdosó Borbála, SZB tag – Csongrádi Kata

dr. Roskovits Edéné, lakástulajdonos – Geszty Glória

Pista úr, a kutya

Mák Géza, közös képviselő (hangban)